Nikon D3100

• Konuyu Cevapla
  • Paylaş:    
  • Bu konu için RSS beslemesi
  1. 1 yıl önce   #

af motorlu nikonlar 60 yıllık süreçdeki tüm lensleri tüm foksiyonları ile kullanabilmek açısından eos serisinden öndedir bana göre.

eos serisi de af motorsuz nikonlara göre öndedir çünkü tüm fonksiyonları ile kullanabilecekleri lensler 1980'lerde üretilmeye başlamış ve bu açıdan 10 yıllık bir avantajları var.

af motorsuz nikonlar ise teoride eos serisi ile aynı klasmanda olmasına rağmen (sadece üzerinde lens motoru olan lensleri kullanabilmesi açısından) pratikte kendisine yönelik bu lensler 1990'larda üretilmeye başladığı için 10 yıllık bir dezavantaja sahip (lensleri çeşitliliği ve daha eski olmasının getirdiği ucuzluk bakımından)

bu durumda canon nikondan 1 adım öndedir demek yerine ancak eos serisi canon'lar af motorsuz nikonlardan 1 adım öndedir denebilir.

nikonun neden af-s lenslere geçtiği konusunda ise nikon zaten af-s lenslere savaş açmış değil (hem de her lenste ayrı af motoru satmak varken) sadece eski ve yeni sistem bir arada olsun istiyor ve kullanıcıya seçenek sunuyor. af motorsuz gövdeleri daha ucuza satmak da bir seçenek sunmaktır (tabi bilene, ben bilmiyordum mesela. satın aldıktan sonra öğrendim bu konuyu, hatta yeni yeni tam olarak vâkıf oluyorum)

2. 1 yıl önce   #

Merhaba Sayın Agah ve Sayın Black,
    Her ikiniz de son postlarınızda çok doğru noktalara değinmişsiniz.Son postlarınızın büyük bir bölümüne katılıyorum.Her ikiniz de,baktığınız açılardan dolayı haklısınız.
    Ben de konuyula ilgili son yorumumda genel bir değerlendirme yapmak istedim.

1-Nikon'un giriş seviyesinde af motorsuz gövdelere geçmesi çok doğru bir atılım değildi.Daha doğrusu,lens konusunda gerekli alt yapıyı çok iyi oluşturmadan af motorsuz gövdeye geçmesi bana göre zamansız bir girişimdi.Giriş sınıfında,tıpkı eski model d50 de olduğu gibi af motorlu gövdelerle devam etmeliydi.Af motorsuz gövde üretiliyorsa,satmakta olduğu bütün güncel lenslerini de motorlu üretmesi gerekirdi.Nikon bu konuda biraz geriden geliyor ama artık yeni nesil lenslerinin büyük bölümünü motorlu üretmeye başladı.Yine de bu konuda canon'un bir adım önde olduğunu kabul etmek gerekir.

2-Canon'un seksenli yılların ortasında bayonet değişimine giderek,eski lenslerin güncel gövdelerde kullanılmasını ortadan kaldırması da çok doğru bir hamle sayılmaz.(adaptör kullanarak tabiki eski lensler de kullanılabilir ama ne kadar verim alınabilir emin değilim.)

3-Konuyla ilgili şöyle bir ayrıntı da var ; Çok ileri aşamadaki pro kullanıcılar,gövde üzerindeki af motoruna göre,af motorlu lenslerin çok daha kararlı,daha sessiz ve biraz daha hızlı odaklandığını da belirtiyorlar.Tabiki gövde de af motoru+lensde de af motoru olursa çok daha mükekmmel bir kullanım olacağı rahatlıkla söylenebilir.

Sonuç ;Her iki markanın da kendine göre üstün olduğu yönler var.Ben eski lensleri beğensem de güncel lensleri kullanmayı daha çok tercih ediyorum.Dediğim gibi,her iki markanın da üstün olduğu tarafları var ama aralarında asla uçurum falan yok.Lens ve auto focus konusunda da,eğer güncel lens kullanılacaksa canon bu açıdan biraz daha önde,çünkü hemen hemen bütün lenslerinde af motoru bulunduğu için kullanıcı açısından sorun olmuyor.Nikon da ise,eğer af motorlu bir gövdeye sahipseniz sorun yok ama af motorsuz bir gövdeniz varsa,lens konusunda d90 vb gövdeler kadar avantajlı değilsiniz.Konuya total olarak bakılacak olursa da,nikon geçmişten günümüze kadar sunmuş olduğu dslr gövdelerinin tamamını,eski-yeni bütün lens skalasına uyumlu olacak şekilde tasarladığı için daha avantajlı görünüyor.Yani lens konusunda canon bir yönden üstün,nikon da genel olarak daha avantajlı diyebiliriz.

İyi günler hoşçakalın...

3. 1 yıl önce   #

Bu ürünün Türkiye'ye ne zaman geleceği özellikle de hayyamda ne zaman ve ne kadara (özellikle d5000'e göre) bulunacağı hakkında bilgisi veya tahmini olan var mı? teşekkürler...[i][/i]

4. 1 yıl önce   #

amerika satış fiyatı d5000'in 50 dolar altında. sanırım burada d5000 ile yaklaşık aynı fiyata satılır.

5. 1 yıl önce   #

Amerikan Pop Photo Dergisi de test etmiş D3100'ü. Sonuçlar hiç de yabana atılır gibi değil.

http://www.popphoto.com/lab-test/2010/11/lab-test-nikon-d3100?page=0,3&cmpid=enews112310

6. 1 yıl önce   #

krtl89 geçen hafta hayyamdan 1250tl ye almıştım.d5000 1400 civarıydı.

Mesaj göndermek için giriş yapmalısınız.