eleştiride buluursanız memnun olurum

• Konuyu Cevapla
  • Paylaş:    
  • Bu konu için RSS beslemesi
  1. 9 ay önce   #

Bu post yanlışlıkla açıldı...

Ekli Dosyalar:

1. sigara.JPG (719.8 KB, 6 downloads) 9 ay old
  2. 9 ay önce   #

Fotoğrafların gerçekten kötü olduğunu görebilmek için profesyonel olmaya gerek yok ki! Gözü olan herkes bunu görebiliyor zaten. Ben 12 yaş meselesine takılmıyorum. Ama yapılan yorum
    " Yani kime herhangi bir otomatik makine verseniz benzer resimler çekebilir anlamını çıkarabilirmiyiz lütfen. "

gibi fotoğrafın nasıl daha iyi olabileceği ya da hataların neler olabileceği hakkında hiçbir bilgi içermeyen bir yorum olduğunda, yorumunuz kimseye bir şey öğretmediği için kusura bakmayın ama mesaj kirliliğinden başka hiçbir işe yaramıyor. Bence fotoğraf kötü ise sert eleştiri de yapılmalı, eleştiri çeşitliliği de olmalı. Ancak misal, ilk mesajda olduğu gibi teknik bilgiler içeren bir yorum olduğunda, yeni başlayan birinin açıp daha önce farketmediği bir konuyu okuyabilmesine fırsat vermiş olursunuz. Ya da başka bir ayrıntıyı farketmesini sağlarsınız. Bu sitenin amaçlarından biri de amatörlere fotoğraf çekimi konusunda ışık tutmak, yol göstermek değil mi? Profesyonel birinin vereceği cevap, "he he bu fotoğrafı herkes çekebilir ki, çok sıradan olmuş ki" olmamalı bence. O zaman o yorumu yapmayın daha iyi, bunu zaten herkes görebiliyor çünkü.

3. 9 ay önce   #

Bu olay şuna benziyor:

Yolda yürürken biri yanlışlıkla ayağınıza basıyor, bu hareket hoşunuza gitmiyor, bu olayı gören herkes de bunun yanlış olduğunu biliyor, siz karşıdaki kişiye ders vermeye, düzgün bir şekilde yürümeyi öğretmeye belki ileride daha kötü şeyler yapmasını engellemeye çalışırken edepli bir üslup kullanmak yerine "Yuh, hayvan!" diyorsunuz. Bu tip eleştriler kimi zaman insanın başına dertler de açabilir. Ben şahsen o yüzden eleştrilerde genelde "susmayı" tercih ederim "düzgün" bir eleştiride bulunmayacaksam. (Yolda yürürken de susarım...)

Şahsi kanaatlerimdi bunlar.

(Silinen mesajdaki tabir burada kullandığım gibi bir şey ise muhtemelen benim mesajım da silinecektir, öyle bir şey olacaksa silen kişiden özür dilerim :))

4. 9 ay önce   #

asaspava arkadasim yine anlasamadik amac benim yolladigim resimler degil. Tabiki o karaleri herkes ceker yanliz resimde gorduklerin benim tos seker ve pudra sekeri kullanarak yapmis oldugum seyler amac o kareleri cekmek degil karalerdekileri yapmak.Fotoraf merakim benim yapmis oldugum seylerin resmini cekip daha guzel gozukmeleri degil hobi 35 sinden sonra keman egitimi almam gibi.Ne fotorafci olmak istiyorum nede muzisyen bunlari zevk icin yapiyorum.Ogrenme asamasinda yardimci olanlara da olmayanlarada tesekkur ediyorum. Cok kafa sisirdim farkindayim herkesten ozur diliyorum

5. 9 ay önce   #

Herkes ilk postuma takılmış durumda ondan sonraki yazdığımdan bihaber gibi ilk mesaja vurgu yapan açıklamalar geliyor hep. Neyse sorun değil. Haklı olduğum hiç bir nokta yok demek ki sizlere göre. İyi çalışmalar dilerim herkese.

6. 9 ay önce   #

asaspava, eğer yazdığın ilk yorumu o gereksiz cümleden sonra açıklayıcı ve öğretici cümlelerle devam ettirseydin emin ol kimse takılmazdı ona!
    eminimki farklı bir mesaj vermek istedin ama eksik..

7. 9 ay önce   #

@asaspava
    -
    Bence eleştiriniz sert ama o kadar işte. Yani eleştirinin de sert,yumuşak gibi ölçüleri olabiliyor ise ki oluyor :) Sizinki de sert ama eleştiri dahilinde bir eleştiriymiş. Sonrasında yaptığınız açıklamalarınız benim için gayet güzel bir anlatıma sahip ve çok haklı da buluyorum sizi. Gerek her d-slr alanın kendisini fotoğraf sanatçısı olma/sanma olayı hakkında dedikleriniz konusunda ve gerek ise arkadaşların "12 yaşındaki..." tabirinize takılıp asıl demek istediklerinizi bu sebeple ıskalamış oldukları konularında haklısınız bence.

8. 9 ay önce   #

Yazılanları ben de okudum ben de hak verdim ancak "hiçbiri" bu fotoğrafların altına yazılacak şey değil. Anladığım kadarıyla çok birikmiş asaspava, içini dökme ihtiyacı hissetmiş, bunu da ilk gördüğü eleştiri isteyen mesajın altına yapıştırmış. Burada fotoğrafları koyan arkadaşın durumunu bilmeden, baba parasıyla fotoğraf çekenlerden tutun, "by ... photography" yazan tiplere kadar herkese vermiş veriştirmiş, oysaki bu fotoğrafları koyan arkadaş sadece "eleştiri" beklemiş. Yazılanlar bir tartışma mesajının altına yazılsa, "amatör fotoğrafçılık nereye gidiyor?" gibi bir yere yazılsaydı çok güzel olurdu ancak bu tip bir mesajın altına yazılınca "boş" olmaktan öteye geçemiyor.

1 sene önce bir spor dalına başladım, okçuluğa, kursta hoca bilmeyenlere ders veriyordu, bilenler, sporcular ise kenarda antrenmana devam ediyordu. Annemden de borç alarak ilk yayımı, malzemelerimi almıştım. Şimdi ben orada bir şeyler öğrenmeye çalışırken yandan bir profesyonel ya da "eleştiri sever bir amatör" kalkıp da "işte millet ana baba parasıyla malzeme alıp gelip burada ok atıyor, bak bak bir de özelliklerini bilmeden neler almış, hele şuna bak nasıl da kötü atıyor, o okları yoldan geçen adam da atardı" gibi şeyler söylese sanırım burada yapılanlardan hiç de farklı olmazdı.

Anlamlı sözlerin değerlerini, anlamlı yerlerde sarfedildiklerinde kazanacağını düşünen birisiyim.

9. 9 ay önce   #

AVARE, ben de fotoğraf çekmeye yeni başladım. canon eos 450d ile çekilmiş fotolar diye bir iki fotoğrafımı yayınladım. çektiklerim seninkilerden farklı değil. benim de eleştiriye ihtiyacım var ancak zor bir uğraş, bu nedenle eleştiriyle hakareti birbirine karıştıran arkadaşları dikkate almamaya kararlıyım...

10. 9 ay önce   #

Arkadaşlar, ben sizin yanınızda amatör bile değilim.. hatta bir makinem bile yok. ama bu gibi sitelerde teorik de olsa bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. ( tabi kısa bir süre içinde bir makine almak istiyorum da )" asaspava " kullanıcı adlı arkadaşımızın uzun uzadıya yazdığı ve daha çok bir isyanın sonucu olan sözlerinden çok etkilendim. Bende fotoğrafçılık sanatına olan bakış açımı tekrar düşünme ihtiyacı hissettirdi ! Bu yazıdan kendi üzerime düşeni almaya çalışacağım. Tabi bununla beraber " Bugraot " kullanıcı adlı arkadaşımızın da sözlerine hak veriyorum. Eskilerin bir sözü vardır; " Taş yerinde ağırdır." diye. Ama arkadaşımızın sözlerinin artık bir serzeniş olduğunu anlamakta gerekmekte. Neyse, sözü daha fazla uzatmadan bendenizin naçizane fikri; fotoğrafları paylaşan arkadaşımızın daha çok teknik ve sanatsal bilgiye sahip olmak için çalışması, perspektifini geliştirmesi ve bu yönde uygulamalarını bizimle paylaşması şeklindedir.

Mesaj göndermek için giriş yapmalısınız.