Minimalist, fotoğrafın ön planda olacağı bir tasarım istiyorum.
Ben tasarımına, koduna karışmadan şöyle olsun böyle olsun dediğim bir rapor hazırlayacaktım aslında da dün nasıl birşey istediğimi görselleştirebilmek için tasarım da yapıvermiş oldum. Beyaz zemin, siyah/beyaz zemin ve tamamen siyaj zemin çalıştım ve siyahta karar kıldım.
Siyah karanlık geliyor olabilir ama şık durduğu kadar da fotoğrafın daha ön planda olmasına yardımcı oluyor. Siyah üstünde beyaz fon yerine de hem okunabilir, hem de çok göze batmayan bir gri düşündüm. Tasarıma ekipten onay çıkmazsa benimkileri paylaşırım. Ben zaten koda, tasarıma girmeyecektim normalde, projede danışmanıyım diyebiliriz :)
iyiinsan,
Fotoğrafın bulunduğu yer zaten ayrı bir bölüm olarak duruyor. Buranın rengini izleyenin seçebileceği şekilde yapabiliriz.
PUAN SİSTEMİ VE GÜNÜN GALERİSİ KONULARI
Daha öncede belirttiğim gibi kullanıcılar puan veremeyecekler.
Adam gibi yorum yazamayan, ya da daha dün fotoğraf çekmeye başlyan birinin kalkıpta
* Yaratıcılık :5.0
* Kompozisyon :5.0
* Estetik :5.0
* Teknik :5.0
şeklinde bir puanlama yapmasını istemek saflık ve hata olur. Bunu uygulayan sistemlerin durumu ortada zaten. Puan verelim, puanı göstermeyelim de gene doğru değil. Ben bile bir fotoğrafa 'not vermekten' çekinirim. Fotoğraf zaten öznel bir görsel alandır puanlamaya sokulmasını doğru bulmuyor.
Beğendim düğmesi olacak, bir de ayrı olarak favorilere ekle düğmesi. Beğendiğiniz her kareye tekrar tekrar bakmak istemeyebilirsiniz, favorilere ekle ayrıca o yüzden var. Kimin fotoğrafını beğendiğini, kimin favorilerine eklediğini fotoğraf sahibi göremeyecek, sadece 35 görüntüleme, 15 beğenilme, 4 favorilere eklenme gibi istatistiki bilgi vereceğiz ki bunları da sadece fotoğraf sahibi görebilecek.
Bunun nedeni de gene bu adam benim fotoğrafımı beğenmiş, ayıp olmasın ben de beğeneyim olayını ortadan kaldırmak, herkesi de rahatlatmak.
Bunlar boşa gitmeyecek elbette, Göze Çarpanlar bölümüne çıkacak fotoğrafların seçilmesinde doğrudan etkili olacaklar. Ne kadar ağırlığı olacağını henüz kestiremiyorum, bir formül çalışması yapacağım bu konuda.
Kapalı kapıların ardında iş yapacakmışız gibi görünmekle birlikte Okan'ın 'editör bir fotoğrafı seçmişse, neden seçtiğini de belirten bir açıklama yazsın' görüşünü de uygulayabiliriz. Bu editörlerin kim olduğunu açığa çıkaracağı için, hem iyi (şeffaflık açısından), hem de kötü (kötü niyetli kullanıcılar her yerde olacak ve tacize girişebilirler).
Editör görüşleri ve bir fotoğrafın favoriliğini belli bir potada eriterek havuza aldığımız fotoğraflardan da günlük bir Göze Çarpanlar seçkisi yapacağız. Günün Galerisi de diyebilirsiniz buna :)
Göze Çarpanların da üstünde bir de BasÇek Seçkisi bölümü olacak ki Galeriye benzese de bundan ayrı bir site olarak düşünüyorum onu. Burda tamamen güzel fotoğraf örneklerini sergileyeceğiz. Bu sistemde yorumlar, exifler, açıklamalar gözükmeyecek sadece fotoğraf ve fotoğrafçının adı olacak. Tamamen fotoğraf izleme amaçlı bir sistem olarak düşünebilirsiniz. Mümkünse buraya reklam da sokmayacağız ki ağız tadıyla kesintisiz, dikkat dağıtmasız bir fotoğraf izleme deneyimi olabilsin ;)
Bu konuda sizden fikir alıyorum çünkü piyasada galeri işini yapan bir çok site var. O siteleri kullanmama nedenlerinizi bilirsek hepimizin içine sinen bir sistem oluşturabiliriz ;)